Forsie

May the Forsie be with you!

Expert Kennis Team

Vorig jaar werd me gevraagd of ik bereid zou zijn een voorstel van de gemeente over dak- en thuisloosheid te redigeren. En dan zeer specifiek ten aanzien van stigmatiserend taalgebruik. Dat kwam goed uit, want niets zo leuk als met een rode pen, maar wel opbouwend natuurlijk, door een document van een ander gaan. Zo gezegd zo gedaan.

Tegelijk kwam ik met de eigenaar van het plan in gesprek over een congres over dak- en thuisloosheid. Want het aantal mensen dat geen huis heeft, groeit nog steeds.
En hoe is het mogelijk dat er jacht wordt gemaakt op een zwerfhond, we er wakker van liggen en het nauwelijks te verdragen is dat het arme dier nachten in de regen en vrieskou loopt zonder lekker warm bedje, maar we onze medemens, soms ziek en verward en al, op straat laten leven.
Het was een succes het congres. Zorgverzekeraars, zorgaanbieders, medewerkers uit het sociaal domein, wethouders en beleidsambtenaren. Alle neuzen dezelfde kant op. Dit varkentje zou gewassen gaan worden.
Dus ik vroeg of de mensen, over wie het gaat, er ook waren om te vertellen waar het misgaat. Je raadt het al. Zij, de werkelijke experts van het leven op straat waren niet uitgenodigd. De beleidsambtenaar deed van schrik zijn hand voor zijn mond toen hij dit besefte.
Hierop stelde ik voor om een groep mensen met ervaringskennis te verzamelen en in samenwerking met de projectmanager plannen voor pilots en beleid te onderzoeken. En te horen: wat heeft jou nou dan echt geholpen en wat echt niet. Ik noemde de groep het Expert Kennis team.  

Ondertussen zijn we met een vaste groep van zes mensen met ervaringskennis. Mensen met verschillende ervaringen. Zoals decennia leven op straat en nu werken als hulpverlener. Of door een wending van het lot, de goede baan en het grote dure huis in een paar weken verliezen.
Er zijn nu nu een aantal goede bijeenkomsten geweest.

Het Expert Kennis team kwam met concrete adviezen op vragen.
Zorg ervoor dat niet-verslaafde mensen, niet bij verslaafde mensen worden opgevangen. Of maak een klantreis samen met een van de Expert Kennis team leden om zelf te ervaren waar mensen tegenaan lopen. Laat woningbouwverenigingen vaker communiceren waar en hoe hulp te vinden is, wanneer huur achterstand dreigt. Ook ten aanzien van samenwerken van organisaties, had het team adviezen waarmee de hulpvrager sneller en duurzamer kon worden geholpen. En zo nog meer.

Maar ook belangrijke adviezen die te maken hebben met cultuur, stigma, systeemdenken en onwetendheid aan de kant van de hulpverleners. En ook dáár valt iets aan te doen. Door informeren en in gesprek gaan. Door de leefwereld bij de organisaties binnen te brengen. Daarom biedt de groep zich nu aan om presentaties te geven aan teams, afdelingen van zorgaanbieders, VNN, GGZ, Sociale diensten, dagbesteding en opleidingen.

Wat hielp niet:

  • Teveel loketten.
  • Stigmatiserende taal en bejegening.
  • Teveel voorwaarden bij zorgorganisaties en gemeente voor de hulpvrager die het systeem dienen, in plaats van de hulpvrager.
  • Soms ronduit kwaadaardige bejegening door instanties en de medewerkers hiervan, waardoor mensen nog verder de ellende in kwamen.
  • Regelmatig bang zijn voor formulieren en inschrijvingen, omdat het maken van 1 klein foutje bestraft wordt als ware je een crimineel.
  • Geen begrip voor de enorme hoge stress die dakloos zijn met zich meebrengt en daardoor de tijdelijk verminderde cognitieve functies.

Wat hielp wel:

  • Die ene hulpverlener die bleef en niet wegging en achter de hulpvrager bleef staan.
  • Het (weer) in contact komen met familie en naasten.
  • Een menswaardige plek om te zijn, mensen te kunnen ontvangen, om te slapen en om op adem te komen, en zo te kunnen bedenken hoe het probleem aan te pakken.


Ondertussen zijn er meerdere Expert Kennis teams opgericht. Team Dak- en thuisloosheid, Team Vrouwenhulpverlening en Team Beschermd wonen. Team GGZ is in oprichting.
Wil jij voor jouw afdeling, team, gemeente, congres, inwerkdag of themadag praten met een Expert Kennis team. Zou je je klas en studenten in gesprek willen laten gaan met een team? Of wil je gewoon eens vrijblijvend informeren of in gesprek? Laat het ons weten en neem contact op!