Forsie

May the Forsie be with you!

Groter denken, kleiner doen is een project van Bauke Koekkoek en Hans van Eeken in opdracht van Zonmw.
In 9 regio's in Nederland worden cijfers en verhalen opgehaald van mensen die de wetenschap nu vaak de "kwetsbare" burger noemt. Maar wie is dan een kwetsbare burger?

Margreet Timmer, eigenaar van Forsie en Kwartiermaker regio Groningen van Groter denken, Kleiner doen, is zelf kwetsbare burger geweest toen ze jaren aan huis gebonden was door ernstige depressie en een paniekstoornis. Maar wie noemt zichzelf nu kwetsbare burger?
Het project gaat in de eerste instantie in kaart te brengen wie in de wijk Vinkhuizen zicht heeft op anderen in de wijk of hun omgeving. Zicht op anderen die het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Niet mee te kunnen doen in het "normale" leven. Binnen de statistieken Kwetsbare burger worden genoemd.
Wie en wat zijn deze (aanspreek-)punten in een wijk. Een buurvrouw waar de deur altijd open staat en waar je je verhaal kwijt kan, de buurtwerker die iedereen kent en op haar fietsje in de pauze even langsgaat bij de man die na een opname weer thuis woont, de beheerder van de voetbalkantine of de buurtwinkel waar de hele buurt langs komt voor een praatje. Wie en wat zijn die oren en ogen van de wijk? En wat vinden zij er eigenlijk van? Samen gaan we in gesprek.
Vervolgens in de tweede fase willen we praten met de mensen die vaak kwetsbare burgers worden genoemd. Mensen die misschien zorgmijden? Het wel prima vinden en hun weg erin gevonden. Maar ook mensen die zorgvermoeid zijn, die hulp hebben gekregen of aangeboden, maar daar "wel klaar" mee zijn. Of mensen die niet de hulp kregen die ze echt nodig hadden en hun vertrouwen kwijt zijn in de zorg. Of de mensen die wel hulp willen, maar niet durven, omdat zij niet legaal in Nederland zijn en niet bekend willen worden. Of mensen die de weg niet vinden.

  • Wie zijn deze mensen en wat is hun verhaal?

  • Wij willen koude kille cijfers een gezicht geven, door de verhalen te laten spreken en zo de wijk en de bewoners op een andere manier in kaart brengen.

  • Wij zijn Anita Sanders (coach en begeleider in zorg), Inge Scheper (senior communicatie manager), Harry van Velsen (cliĆ«ntvertegenwoordiger ouderenpsychiatrie) en Margreet Timmer (ervaringsdeskundige en eigenaar Forsie).

Wil je een van ons spreken of meer weten dan kan je mailen naar: Forsie@kpnmail.nl